Djuren

Dikor

Vi har cirka 170 dikor. Dikor har som uppgift att föda, uppfostra och producera mjölk åt en kalv om året. Kalvarna föds i oktober till mars. I bland händer det att det blir tvillingar.

I maj kör vi ut alla djuren till olika beteshagar där dom tillbringar hela sommaren tillsammans.

När hösten kommer hämtar vi hem djuren och då är kalvarna så stora att dom släpps ihop i egna avdelningar inne i ladugården. För oss är det viktigt att vår djur mår bra, läs gärna mer om vår filosofi

Psst!

Visste du att:

Kor är väldigt nyfikna och utforskande.
De älskar att interagera både med människor och andra djur.

Kosläpp

Vi brukar gården i samspel med naturen och hyser stor respekt för våra djur. Under tiden de är med oss på gården strävar vi alltid mot att ge dem den allra bästa omsorgen.

När vårsolen äntligen tittar fram är det alltid lika roligt och nervöst att släppa ut djuren. När de glatt springer ut på fältet gäller att ha bra staket. 

Lika skönt är det på hösten när vi får hem alla djuren och åter få stalla in dem i nybäddade hallar.

Våra djur är vana vid transporter till och från bete och är därför inte stressade vid transport.

Vissa av våra kor har blivit utvalda och jobbar extra som naturvårdare

I knappstadsviken och zakrisdalsudden utanför Karlstad håller dom strandängarna öppna och många olika fågelarter har kommit tillbaka hit tack vare kornas betande. Dessutom är de ett kärt sällskap för många boende i området.

Alla djur måste ha ett individnummer. Alla händelser som exempelvis födslar, dödsfall, slakt eller flytt, rapporteras till jordbruksverket.

Vill du veta mer?