Historia och utveckling

Gården har varit under ständig utveckling under Tomas farfar, fars och hans syskons ägo och utvecklingen fortsätter än idag

Det började i Odense

Tomas farfars morfar åkte till Odense på affärsresa, där han träffade trävaruhandlare Niels Christian Jensen, Tomas farfars far.

Niels Christian var affärsman och hade snart köpt på sig många gårdar i Värmland, en av dem var Trossnäs Gård. Tomas Farfar Ove dog tidigt och hans pappa Ove övertog driften redan som 18 åring.

Utveckling

Gården har varit under ständig utveckling under Tomas farfar, fars och hans syskons ägo och utvecklingen fortsätter än idag

Då och nu

Fram till 1963
1963-1982
1982- idag
Uppbundna kor
Ny Amerikainspirerad kall öppen lösdrift
Modern varm lösdrift för 130 mjölkkor stod färdig 1982. I dag är detta en plats för 225 köttdjur
1940
2009 -
Här bands så kallade nekar som sedan kördes hem och tröskades på logen. (kan jämföras med havretjärvar som vi sätter ut till fåglarna till julen)
Moderniseringen sätter fart. Spannmålen tröskas och fyller säckar som sedan bärs upp i magasinen där den torkas.
Modern tröska där alla inställningar görs via en inbygd dator.
1930
1963
Idag
Höet hissas upp på skullen.
Gräset skördas färskt och läggs i dessa två torn som var byggda i trä. Ett av tornen sprack ock välte.
En grässkörd avklaras i regel på en till två dagar.

Särskilda händelser

Den 8 mars 1968

Började gården brinna

Såhär såg huset ut innan branden

Kika in i vårt galleri om du vill se fler bilder från förr

Idag drivs gården i 4:e och 5:e generationen. Aktiva på gården är Tomas & Charlotte, Victor & Fredrike Samuel, Emil

Några frågor eller funderingar?